Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tentoonstelling: Theodoor Heynes, Aquarellist

vrijdag 15 maart / 11:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every week that begins at 11:00 on maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, repeating until zondag 24 maart 2019

Theodoor Heynes

Op zaterdag 17 november opent de tentoonstelling Theodoor Heynes, Aquarellist in Museum Henriette Polak. Heynes (1920 – 1990) was schilder en tekenaar, maar in de eerste plaats aquarellist. De aquarel – transparant, teer, gelaagd en gloedvol – vormt de rode draad in zijn oeuvre. Met zijn gedurfde gebruik van het witte papier, het lef om leeg te laten, werken het wit en licht in zijn aquarellen op volle kracht.

Dynamisch aquarellist
Heynes schilderde graag buiten; het weidse polderlandschap, levendige havengezichten of het spektakel op een veemarkt. Daarnaast schilderde hij ook indringende portretten. Urenlang kon hij zitten observeren, genieten en schilderen. In weer en wind genoot hij van de ongereptheid van het land en legde de dynamiek van de lucht en de kracht van het water vast. In zijn latere werk construeerde Heynes – in de voetsporen van zijn beroemde voorganger Paul Cézanne – zijn eigen geabstraheerde kijk op de werkelijkheid. Met sterk vereenvoudigde vormen, strakke lijnen en witte uitsparingen van onbeschilderd papier wist hij het licht te vangen en daarmee een grote dieptewerking, snelheid en beweging te suggereren.

Publicatie over een veelzijdig kunstenaar
De publicatie De kracht van wit en licht, Leven en werk van schilder en tekenaar Theodoor Heynes (1920-1990), door Nelleke van Zeeland werd mogelijk gemaakt door de Stichting Otto B. De Kat en is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Kom bij de kern met Heynes
Rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan schrijven in stilte, mediteren in de tentoonstelling en workshops aquarelleren. Voor het volledige aanbod, aanmelden en meer informatie, zie www.museazutphen.nl

Theodoor Heynes, Aquarellist. 17.11.2018 – 24.03.2019 in Museum Henriette Polak

Gegevens

Datum:
vrijdag 15 maart
Tijd:
11:00 - 17:00
Evenement Category:
Evenement Tags:

Locatie

Museum Henriette Polak Zutphen
's-Gravenhof 4
7201 DN Zutphen, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 516 878
Website:
http://www.museazutphen.nl/