Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Maestro Van Wittel

dinsdag 16 april / 08:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 08:00, repeating until zondag 5 mei 2019

MAestro van Wittel

Kunsthal KAdE en museum Flehite in Amersfoort presenteren Maestro van Wittel – Hollandse Meester van het Italiaanse Stadsgezicht, een tentoonstelling over een Nederlandse oude meester die vrij onbekend is gebleven in eigen land, maar in Italië beroemd werd door zijn kenmerkende stadsgezichten. In deze tentoonstelling krijgt zijn werk alle ruimte en aandacht, kunt u werk uit collecties verspreid door heel Europa bewonderen en komt zijn hele verhaal aan bod.

 

  • Ontdek het werk van deze ‘vergeten’ meester.
  • Bewonder ruim honderd kunstwerken, waaronder meer dan zeventig van Van Wittel zelf.
  • Zie hoe van Wittel te werk ging en Italiaanse steden met hoge precisie vastlegde.

Gaspare Vanvitelli

Caspar van Wittel (1653 – 1736) staat ook bekend als Gaspare Vanvitelli en is vooral in Italië bekend. Van Wittel werd namelijk geboren in Amersfoort, maar vertrok op 20-jarige leeftijd naar Italië om nooit weer terug te keren. Daar schilderde hij onder andere Rome, Napels en Venetië tot in de kleinste details en inspireerde zo andere schilders van stadsgezichten.

Het Italiaanse stadsgezicht

Omdat van Wittel nooit is teruggekeerd naar Nederland, bevindt veel van zijn werk zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. In Nederland waren slechts enkele tekeningen en één schilderij te zien, maar tijdens deze tentoonstelling zijn werken uit alle hoeken van Europa te bewonderen, zodat u een compleet beeld krijgt van zijn leven. De tentoonstelling in Kunsthal KAdE bevat circa 45 schilderijen en 30 tekeningen van Van Wittel. Daarnaast kunt u ruim 30 schilderijen en tekeningen van andere Hollandse en Italiaanse meesters bekijken. Een uitgelezen kans om te zien hoe de uitvinder van het Italiaanse stadsgezicht te werk ging en hoe hij Italiaanse plekken met zijn kenmerkende precisie heeft vastgelegd.

Stadsbeelden

Parallel aan de tentoonstelling in Kunsthal KAdE is er een tentoonstelling te zien in Museum Flehite wat zich vooral richt op hedendaagse stadsgezichten en nauwkeurig nagefotografeerde stadsgezichten van Van Wittel, zodat u zelf het heden en verleden kunt vergelijken. De fotograaf Hans Wilschut heeft de taak om in de voetsporen van Van Wittel te treden op zich genomen en legt bekende stadsbeelden opnieuw vast. Sommige plaatsen zijn vrijwel hetzelfde gebleven, en een aantal andere zien er compleet anders uit. Bezoek beide musea om de verschillen zelf te vergelijken.

Kunsthal KAdE

Kunsthal KAdE ligt net buiten de stadsmuren van Amersfoort en biedt tentoonstellingen op het gebied van kunst, architectuur en design. Kunsthal KAdE heeft geen eigen collectie, maar heeft altijd wisselende tentoonstellingen. De tentoonstelling over de Hollandse meester Van Wittel mag u zeker niet missen!

Gegevens

Datum:
dinsdag 16 april
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Category:
Evenement Tags:

Locatie

Kunsthal KAdE Amersfoort
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort, Nederland
+ Google Maps